Φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα τον «Ζωντανό πλανήτη»

Η Panasonic Marketing Europe ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ο διαδικτυακός διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας για το βραβείο LUMIX 2008/2009, ο οποίος καθιερώθηκε το 2002. Πρόκειται για έναν Πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό διαγωνισμό που σκοπό έχει να προωθήσει τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή φωτογραφία και να εδραιώσει μία διαδραστική πλατφόρμα, όπου οι φωτογράφοι θα μπορούν να εκθέτουν το έργο τους. Το θέμα φέτος είναι “Living Planet” και οι συμμετέχοντες καλούνται υποβάλλουν τις καλύτερες τους ψηφιακές φωτογραφίες που απαθανατίζουν το περιβάλλον και αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχει για εκείνους.

«Ευελπιστούμε ότι το βραβείο LUMIX θα ενθαρρύνει τους φωτογράφους να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να δείξουν μέσα από τις φωτογραφίες τους, τον πλανήτη μας σε διαφορετικά περιβάλλοντα», εξηγεί ο Sven Dabelstein, Senior Manager Product Marketing, Optical Products, στην Panasonic Marketing Europe.

Ο διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας είναι ανοικτός για 6 μήνες από τον Οκτώβριο του 2008 ως τον Μάρτιο του 2009. Κάθε μήνα, θα επιλέγεται ένας νικητής και θα κερδίζει μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή LUMIX DMC-FZ28 της Panasonic. Ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού για το βραβείο LUMIX, για την καλύτερη ψηφιακή φωτογραφία, θα κερδίσει μία LUMIX DMC-G1, την πρώτη υψηλών προδιαγραφών φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς της Panasonic. Οι δύο επιλαχόντες θα κερδίσουν από μία LUMIX DMC-LX3. Όλες οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από μία ανεξάρτητη επιτροπή επαγγελματιών φωτογράφων και creative directors.

Ο διαγωνισμός “Living Planet” είναι στα πλαίσια της δέσμευσης της Panasonic για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαδικτυακό διαγωνισμός LUMIX Award ή για να δείτε φωτογραφίες επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: www.lumixaward.com

Σχετικά με την Panasonic

Περισσότερο γνωστή για το όνομα Panasonic, η Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. ηγείται παγκόσμια στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών που καλύπτουν όλες τις καταναλωτικές, επαγγελματικές και βιομηχανικές ανάγκες. Με βάση της, την Οσάκα της Ιαπωνίας, η εταιρία κατέγραψε καθαρές πωλήσεις ύψους 9.068,9 δισ. γιεν, το οικονομικό έτος που έκλεισε στις 31 Μαρτίου, 2008. Οι μετοχές της εταιρίας διατίθενται στο χρηματιστήριο του Τόκιο, της Οσάκα, της Ναγκόγια και της Νέα Υόρκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Matsushita και την Panasonic επισκεφθείτε τον ακόλουθο ιστότοπο: http://www.panasonic.net.

Φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Θεσσαλονίκη «φτωχομάνα»,
Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα της ανεργίας»,
Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των προσφύγων»,
Θεσσαλονίκη «πόλη των φαντασμάτων»,
Θεσσαλονίκη «συμπρωτεύουσα»,
Θεσσαλονίκη «ερωτική πόλη»,
Θεσσαλονίκη «νυφούλα του Θερμαϊκού»…κλπ!

Ποια, τελικά, είναι η σύγχρονη Θεσσαλονίκη; Πώς είναι να ζεις σ’ αυτή; Πώς τη βλέπει ένας επισκέπτης; Ποια είναι η εικόνα της, η «αύρα» της;
Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μας προσκαλούν και μας προκαλούν να πάρουμε τις φωτογραφικές μηχανές μας και να αποτυπώσουμε πλευρές / στιγμές της ζωής μας στην πόλη απ’ όποια «γωνία» θέλουμε.
Τα αποτελέσματα αυτών των φωτογραφικών εξορμήσεων τα περιμένουμε στο μεγάλο μας φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
«ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θέλοντας να αναπτύξουν ένα σύγχρονο διάλογο για τη Θεσσαλονίκη, για το αστικό της περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την κοινωνικοοικονομική ζωή και την κίνηση ιδεών στην πόλη, προκηρύσσουν διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Καλούμε τους φωτογράφους να αποδώσουν με κάθε δυνατό τρόπο το θέμα. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε φωτογραφικές απόψεις που μπορεί να ξεκινούν από την παραδοσιακή (κλασική) φωτογραφία και να φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη, την εικαστική, την κατασκευασμένη ή την ψηφιακή. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν θέτει κανένα τεχνικό ή άλλου είδους καλλιτεχνικό περιορισμό.

Όροι του διαγωνισμού
• Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ελεύθερη. Φωτογραφίες τους μπορούν να στείλουν αδιακρίτως επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι.
• Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό με portfolio, με μεμονωμένες φωτογραφίες ή σειρά φωτογραφιών.
• Τα έργα αποστέλλονται ή παραδίδονται μόνο στη διεύθυνση: Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», Τσιμισκή 115, Θεσσαλονίκη 54621, τηλ./φαξ 2310-253330, ώρες:6.30-8.30, με την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»
• Τελευταία ημέρα αποστολής των φωτογραφιών η 20/9/2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
• Η Κριτική Επιτροπή θα είναι τριμελής. Θα αποτελείται: από εκπρόσωπο της Δημοτικής Κίνησης, από εκπρόσωπο του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και από έναν δημιουργό εγνωσμένου κύρους.
• Η κρίση της Επιτροπής είναι οριστική και δεν υπόκειται σε ένσταση ή άλλη διεκδίκηση.
• Κάθε φωτογραφία θα σταλεί τυπωμένη σε χαρτί διαστάσεων τουλάχιστον 20x25cm έτοιμη για παρουσίαση, και, για τις ανάγκες του καταλόγου, σε ψηφιακή μορφή με διαστάσεις 25 cm η μεγάλη πλευρά και σε ανάλυση 300 dpi. Στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας (ακόμη και αν αυτή αποτελεί μέρος σειράς) θα αναγράφεται: τίτλος (εάν υπάρχει), τόπος ή περιοχή λήψης της φωτογραφίας (προαιρετικά), ονοματεπώνυμο του φωτογράφου, πλήρης διεύθυνση, τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση (εάν υφίσταται). Γλώσσες εκτός της Ελληνικής, η Αγγλική.
• Τα έργα που θα σταλούν, δεν θα επιστραφούν.
• Τα έργα που θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή θα αποτελέσουν τον κορμό φωτογραφικής έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.
• Η πρώτη έκθεση θα εγκαινιαστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Οκτώβρη.
• Το κόστος ανάρτησης και παρουσίασης των έργων στην έκθεση επιβαρύνει τον διοργανωτή. Αν κάποιος δημιουργός έχει συγκεκριμένη πρόταση ανάρτησης, πρέπει να την συμπεριλάβει στο φάκελο υποβολής των έργων του, ώστε η Επιτροπή να τη λάβει υπόψη της (πχ διαστάσεις μεγαλύτερες αυτών που υπεβλήθησαν επικολλημένες σε capa fix).
• Κάποιες από τις φωτογραφίες θα περιληφθούν στο ημερολόγιο / λεύκωμα για τη Θεσσαλονίκη, που θα εκδώσει για το 2010 η Δημοτική Κίνηση
• Συμβολικά βραβεία θα απονεμηθούν σε πέντε φωτογράφους. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή.
• Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, όπως και οι ημερομηνίες εκθέσεων και βραβεύσεων θα ανακοινωθούν στον τύπο, στο Internet (στους δικτυακούς τόπους των διοργανωτών, www.thessalonikitonpoliton.gr και www.fkth.gr κάτω από τη ρουμπρίκα ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ) και σε όλους όσους έλαβαν μέρος.
• Τα πνευματικά δικαιώματα του καταλόγου και του ημερολογίου/λευκώματος ανήκουν στη Δημοτική Κίνηση. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στους φωτογράφους.
• Τα έργα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευρύτερη προβολή του διαγωνισμού και των σκοπών του, σε οποιοδήποτε μέσον και με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής του συμμετέχοντος.
• Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των παραπάνω όρων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
Μαρία Αγαθαγγελίδου 2310-216353, κιν. 6977718016,
Βασίλης Καρκατσέλης κιν.6942860890,
Ιωάννα Τσολακοπούλου κιν. 6974145970
Email: kin-pol@otenet.gr

Έκθεση Φωτογραφίας της Άννας Χατζηστεφάνου με τίτλο “ΑνναΠνοές”


...Οπως η αναπνοή είναι η βασικότερη λειτουργία κάθε έμβιου όντος έτσι και για μένα η κάθε εικόνα που δημιουργώ ειναι τόσο ζωoγόνα όσο και η αναπνοή μου! Κάποιες απο αυτές τις εικόνες-αναπνοές τις προσωποποιήσα ονομαζοντας τες «ΑνναΠνοές» και τις εκθέτω στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης .
Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο του Εικαστικού Διμήνου που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης!

Εγκαίνια : 4 Μαρτίου 2009 στις 18.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 4-10 Μαρτίου.
Διεύθυνση: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Σοφ.Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα Ηλιούπολη.
Ώρες Λειτουργίας : 18.30 – 21.30 καθημερινά

ΤΗΛ: 2109920393/ 2109940699 Fax.2109940105
6944254185 e – mail : anhatz59@yahoo.gr

Pentax Optio Ε70

Επιτέλους: Απλοποιημένη λειτουργία με μεγάλες δυνατότητες,
και … μεγάλα, άνετα στη χρήση, πλήκτρα ελέγχου!


Αλήθεια, πόσοι κατασκευαστές μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας σκέφτονται πραγματικά το τι ακριβώς ζητάει ο χρήστης στον οποίο απευθύνονται; Πόσες συσκευές της αγοράς συνδυάζουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», το εύκολο δηλαδή και το εύχρηστο με τις προηγμένες τεχνικές δυνατότητες και την ποιότητα; Η νέα Pentax Optio E70 ήρθε να καλύψει ακριβώς αυτήν την ανάγκη στην κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που απευθύνεται στον αγοραστή που αναζητάει την Best Value Digital Camera!

Η Optio Ε70, ξεχωρίζει σχεδιαστικά, τόσο για τη φινετσάτη της εμφάνιση όσο και για τα μεγάλα πλήκτρα ελέγχου που προσφέρουν προσβάσιμη λειτουργικότητα σε κάθε χρήστη, ευκολονόητα ακόμα και για έναν νεοεισερχόμενο. Σε συνδυασμό με τη χρήση μεγάλων εικονιδίων στη μεγάλη έγχρωμη οθόνη LCD, η Optio E70, όχι μόνο μετατρέπει σε εύκολο παιχνίδι την τοποθέτηση των επιθυμητών λειτουργιών, αλλά εξασφαλίζει επίσης την άμεση και άνετη επιβεβαίωση της κατάστασης λειτουργίας της. Επιπλέον είναι εξοπλισμένη με τριπλό σύστημα «Μείωσης Κραδασμών»: Λειτουργία SR Ανίχνευσης Pixel, Λειτουργία SR Υψηλής Ευαισθησίας & Λειτουργία Κινηματογραφικού SR, εξασφαλίζοντας πεντακάθαρες φωτογραφίες ή κινηματογραφήσεις Video, ακόμα και αν κατά τη λήψη κουνηθεί η μηχανή ή ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός!
Η υψηλή τεχνολογία επιβεβαιώνεται στην Optio E70, καθώς με την Αυτόματη Θεματική λειτουργία (Auto Picture) αναγνωρίζει μέσα από τον επεξεργαστή της μηχανής τα χαρακτηριστικά του θέματος, δηλαδή αν πρόκειται για Τοπίο, Πορτρέτο, Νυκτερινή Σκηνή (με ή χωρίς Πορτρέτο), Λουλούδι, Άθλημα ή Κανονική Λήψη και επιλέγει αυτόματα την κατάλληλη λειτουργία Σκηνής! Ακόμα και αν φωτογραφίζουμε κάτι από πολύ κοντά, το εντοπίζει και προσαρμόζει αυτόματα την εστίαση της μηχανής στη λειτουργία αυτόματου macro για τέλειες λήψεις λεπτομερειών. Τέλος η Πράσινη λειτουργία, αυτοματοποιεί τη μηχανή ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού ακόμα και ένας άπειρος να φωτογραφίζει με την καλύτερη ποιότητα.

Και ενώ σε αυτήν την κατηγορία δεν θα είχαμε υψηλότερες απαιτήσεις, έρχεται η αστραπιαία λειτουργία Αναγνώριση Προσώπου AF & AE να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα! Σε μόλις 0,03 δευτερόλεπτα αναγνωρίζει ως και 32 πρόσωπα στην εικόνα και προσαρμόζει σε αυτά την κατάσταση εστίασης και φωτομέτρησης, ώστε να αποδοθούν άριστα στη φωτογραφία! Παράλληλα δύο επιπλέον τεχνικές, η Λήψη Χαμόγελου, η οποία αναγνωρίζει όποιον χαμογελάει και ενεργοποιεί αυτόματα το κλείστρο ώστε να φωτογραφήσει η μηχανή μόνη της και η Αναγνώριση Βλεφαρίσματος, που σας ενημερώνει αν το θέμα σας έκλεισε τα μάτια του, θα σας ενθουσιάσουν!

Και δεν ολοκληρώσαμε ακόμα την περιγραφή αυτής της εντυπωσιακής ψηφιακής μηχανής:
. Ισχυρότατος αισθητήρας 10 megapixels για καθαρότατες φωτογραφίες πόστερ
. Αυτόματη Εστίαση παρακολούθησης κίνησης για σταθερή εστίαση κινούμενων θεμάτων
. Ποιοτικός φακός Zoom 3x από ευρυγώνια 35mm ως και τηλεφακό 105mm
. Έξυπνο Zoom που επιμηκύνει το εύρος zoom σε περίπου 17,1 φορές χωρίς απώλειες
. Αυτόματη προσαρμογή της ώρας για 75 διαφορετικές χώρες
. Λειτουργία Πανοράματος για σύνθεση ως και 3 εικόνων σε μία πανοραμική φωτογραφία
. Επιλογή από 90 διακοσμητικά πλαίσια για φωτογραφίες με το δικό σας στυλ
. Δυνατότητα αποθήκευσης «Αγαπημένων» φωτογραφιών σε μειωμένη ανάλυση
. Δυνατότητα ανάκτησης εικόνας που σβήστηκε κατά λάθος
. Αυτονομία 210 λήψεων με ένα σετ αλκαλικών μπαταριών

Η Pentax Optio E70 μπορεί να γίνει δική σας από τα μέσα Φεβρουαρίου!

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pentax.com.gr

Έκθεση φωτογραφίας "το πράσινο στις πόλεις"


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, το σωματείο «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης» και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Παραρτήματος Θεσσαλονίκης , αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να θίξουν ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής μας και ιδιαίτερα της πόλης μας σχετικά με το πράσινο, διοργανώνοντας μία φωτογραφική έκθεση με θέμα «ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ», η οποία είναι παραγωγή του Βοτανικού Κήπου Δήμου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η ανάδειξη θεμάτων σχετικά με το πράσινο, ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ενημερώνουν λοιπόν τους πολίτες ότι :
Η διάρκεια της φωτογραφικής έκθεσης είναι από 16 ως 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι ώρες λειτουργίας :
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00-15.00 &
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-21.00

Εγκαίνια :
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009 & ώρα 19.00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες:Τηλ. 2310 288036, 2310 272062, 2310 260268, 2313302961

ΚΑΦΕ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ταξιδιωτική Φωτογραφία της Χριστιάνας Λούπου & του Χριστόφορου Μανδύλα με θέμα «Περού»

Έναρξη της εκδήλωσης την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009,
ώρα 07:30μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης - Πιττακού 15

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάσουν το έργο τους η Χριστιάνα Λούπου και ο Χριστόφορος Μανδύλας με θέμα « Ταξιδιωτική Φωτογραφία – Περού » την Δευτέρα 16/02/2009 στον εκθεσιακό χώρο της Φ.Ε.Μ. , Πιττακού 15.

Η γη των Ίνκας, μία χώρα, πολλές εμπειρίες. Μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, με παραγκουπόλεις στην περιφέρεια αντιφατικών πόλεων. Ζωή περίπλοκη, όσο και η γεωγραφία του Περού. Τόπος που χαρίζει διαφορετική εικόνα ανθρώπινων τύπων και χώρων σε κάθε σου βήμα. Στο Περού - χώρα συγκέντρωσης σημαντικών Μνη­μείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - συνειδητοποιείς τις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης του πολιτισμού στα μήκη και πλάτη της γης μας αλλά και το πώς η μαζική εισβολή του τουρισμού αλλοιώνει τους ανθρώπινους χαρακτήρες και τις συνήθειές τους.

Στο Καφέ - Φωτογραφία σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα συζητάμε όλοι μαζί για τις εμπειρίες μας από ανάλογες φωτογραφίσεις.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16/02/2009 ώρα 07:30μμ.

Φωτογραφία 1474 Megapixel

Ο David Bergman χρησιμοποιώντας μια Canon G10, ένα Macbook Pro και το Gigapan Imager κατάφερε να δημιουργήσει μια φωτογραφία 1474 Megapixel η οποία απεικονίζει το πλήθος κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Barack Obama.

Χρειάστηκαν 220 φωτογραφίες και 6,5 ώρες επεξεργασίας στο MacBook Pro:
http://gigapan.org/viewGigapanFullscreen.php?auth=033ef14483ee899496648c2b4b06233c

Δοκιμάστε να κάνετε zoom....

Έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα "Καπνομάγαζα" - Πάτρα, ΜΙΕΤ


Διάρκεια: 22/02/2009 - 22/03/2009
Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ
Οδός: Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α' & Κορίνθου
Πόλη: Πάτρα

Τις καπναποθήκες του Αγρινίου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας και του Βόλου, μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν χάσει τον αρχικό τους... προορισμό, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Καμίλο Νόλας. Εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού, οδήγησαν τον καλλιτέχνη στην απόφαση να επικεντρώσει τη φωτογράφησή του στους εσωτερικούς χώρους. Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Συνεργάζεται με έντυπα, εκδοτικούς οίκους και ηλεκτρονικά μέσα.
Από το Σεπτέμβριο του 2005 έως σήμερα είναι εισηγητής στα σεμινάρια φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης του δήμου Αθηναίων, ενώ εργάστηκε στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου ως υπεύθυνος εργαστηρίου την περίοδο 1992-93 και 1997-98.
Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Καπνομάγαζα», το Μάιο του 2007, κυκλοφόρησε ομώνυμο λεύκωμα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στο οποίο παρουσιάζεται η βιομηχανική κληρονομιά που άφησε το εμπόριο του καπνού στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kamilonollas.com

Ώρες λειτουργίας: Τρ-Κυ 10:00-13:00, Τε, Πα: 18:00-20:00

Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας M.I.L.K.



Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας M.I.L.K (Moments of Intimacy, Laughter and Kinship)

Οι 150 καλύτερες φωτογραφίες θα εκδοθούν σε βιβλίο.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών
28η Φεβρουαρίου 2009


Λίγα λόγια για την M.I.L.K.
Εμπνευσμένη από μία έκθεση φωτογραφίας το 1950, με τίτλο "η ανθρωπότητα", η M. I. L. K. ξεκίνησε μία παγκόσμια αναζήτηση φωτογραφιών με θέμα "ανθρώπινες στιγμές".

Σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα φωτογραφικά θέματα από διαφορετικά και γεωγραφικά αντίθετα σημεία του πλανήτη που να εξυμνούν τις ανθρώπινες στιγμές και αξίες 'φιλία' ,'αγάπη', 'οικογένεια' (Moments of Intimacy, Laughter and Kinship).

Η αναζήτηση αυτή κατέληξε σε διεθνή διαγωνισμό συγκεντρώνοντας 17.000 φωτογράφους από 164 χώρες (ανάμεσα τους πολλοί βραβευμένοι και μάλιστα τέσσερις με το βραβείο Pulitzer). Τελικώς στο διαγωνισμό συμμετείχαν 40.000 φωτογραφίες.

Η συλλογή φωτογραφιών της M. I. L. K. θεωρείται πλέον μία από τις διασημότερες στον κόσμο που εξυμνεί τον άνθρωπο, τις σχέσεις και τις αξίες του, δείχνοντας ότι σε όποιο γεωγραφικό μήκος ή πλάτος βρισκόμαστε κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά.


Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό θα βρείτε στον σχετικό δικτυακό τόπο
http://www.freshmilkphotos.com/

Joel Meyerowitz 1970-1980 - Πέρα από το συνηθισμένο. Στο Κέντρο Τεχνών ACS

Το Κέντρο Τεχνών στο ACS και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης
Joel Meyerowitz 1970-1980
Πέρα από το συνηθισμένο

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009, στις 20.30
στο Κέντρο Τεχνών στο ACS
Γαρυττού 53, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6393341
Tα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Α.Ε, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Daniel V. Speckhard
Πρωτεργάτης της επονομαζόμενης φωτογραφίας δρόμου (street photography), o Joel Meyerowitz (γ. 1938, Νέα Υόρκη) προσεγγίζει το αστικό τοπίο ως ένα σκηνικό υπό διαμόρφωση.
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο ανθρωποκεντρικός φακός του αποτυπώνει, άλλοτε με στωικότητα κι άλλοτε με αυθορμητισμό, το πλήθος της μεγαλούπολης σε όλες του τις εκφάνσεις: τυχαία συμβάντα, στιγμιότυπα από χώρους αναψυχής και ξεγνοιασιάς, όπως παραλίες και πάρκα, αλλά και παντέρημα τοπία γαλήνης, αποτελούν μερικές από
τις εικόνες που στοιχειοθετούν το μοναχικό ταξίδι του Meyerowitz στο απρόβλεπτο, όσο και μυθολογικό, αμερικανικό τοπίο.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Jeu de Paume
σε συνεργασία με το στούντιο Joel Meyerowitz στη Νέα Υόρκη.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 22/1 – 15/3

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου με θέμα "Αδέσποτα ζώα της πόλης"

Διάρκεια έκθεσης 09 – 13 Φεβρουαρίου 2009,
ώρα 07:00-09:00 μ.μ.,
στον εκθεσιακό χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης
Πιττακού 15, Μυτιλήνη.
Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 09/02/2009 ώρα 07:30μμ

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης θα πραγματοποιήσει Έκθεση Φωτογραφίας του Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου από την Δευτέρα 09/02/2009 έως την Παρασκευή 13/02/2009 στον εκθεσιακό χώρο της Φ.Ε.Μ. , Πιττακού 15.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου λειτουργεί από το 1995 με σκοπό τη προαγωγή της ζωοφιλίας στο τόπο μας. Από τότε μέχρι σήμερα περιθάλπει και στειρώνει όλα τα αδέσποτα σκυλιά της Μυτιλήνης καθώς και αρκετές γάτες.
Από το 1997 υπάρχει αρχείο με τις φωτογραφίες και το ιστορικό των αδέσποτων σκυλιών της πόλης.
Τα αδέσποτα ζώα για πολλούς συμπολίτες μας είναι μπελάς και όχληση, για εξίσου πολλούς όμως αποτελούν τους τετράποδους φίλους που αξίζουν ένα χάδι και λίγο φαγητό.
Υπάρχουν τετράποδα που ζουν χρόνια στο δρόμο, αναγνωρίσιμες φιγούρες της πόλης με πολλούς φίλους που τα φροντίζουν καθημερινά.
Σ’ όλους αυτούς τους ζωόφιλους είναι αφιερωμένη ετούτη η έκθεση.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει ομιλία και συζήτηση για το ζήτημα των αδέσπο­των ζώων και θα προβληθούν ταινίες με ζωοφιλικό περιεχόμενο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 09/02/2009 ώρα 07:30μμ. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου και συζήτηση με θέμα «Αδέσποτα ζώα της πόλης».