Έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο "Νερό – ρεύματα"
Διάρκεια έκθεσης: 13/12/08 - 25/03/09
Φωτογραφίες ντοκουμέντου, ρεαλιστικές ή συμβολικές. Εικόνες μυθοπλασίας και αποτυπώματα φαντασίας. Σε όλες ένας είναι ο κοινός παρανομαστής: Το νερό. Το υδάτινο στοιχείο παρουσιάζεται σε κάθε μορφή του, αλλά και στην εκκωφαντική απουσία της ύπαρξης του, στην έκθεση «Νερό – ρεύματα» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εγκαινιάζει το θεματικό κύκλο «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος».
Η έκθεση αυτή περιέχει διαφορετικά ρεύματα της φωτογραφίας, όπως εκφράζονται μέσα από τα έργα του Prix Pictet, αλλά και από τα έργα της ομαδικής έκθεσης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Σε ένα κομμάτι της έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του βραβείου Pictet και αναδεικνύεται η προβληματική της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και της οικολογικής διάστασης που κρύβει μέσα του το στοιχείο του νερού.
To Βραβείο Pictet, των Pictet & Cie οι οποίοι συνεργάζονται με τους Financial Times για τη διεθνή κάλυψή του, είναι ένα παγκόσμιο βραβείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτογραφία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποστολή του είναι, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει μηνύματα ζωτικής σημασίας σε ένα παγκόσμιο κοινό. Πρόκειται για ένα μοναδικό στόχο, όπου η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.
Κάθε χρόνο το Prix Pictet αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα για το 2008 είναι το νερό. Άλλωστε, στο νερό γίνονται ορατές και οι πρώτες και πιο συγκλονιστικές αλλαγές του κλίματος: απειλούνται τα αποθέματα τροφής μας, η υγεία μας, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, το έδαφος όπου κατοικούμε, η ειρήνη και η ασφάλεια μας.
Στην τελική φάση του Prix Pictet 2008 επελέγησαν οι:
1.Benoit Aquin (Καναδάς)
2.Edward Burtynsky (Καναδάς)
3.Jesus Abad Colorado (Κολομβία)
4.Thomas Joshua Cooper (ΗΠΑ)
5.Sebastian Copeland (Μεγάλη Βρετανία/Γαλλία)
6.Christian Cravo (Δανία/Βραζιλία)
7.Lynn Davis (ΗΠΑ)
8.Reza Deghati (Γαλλία/Ιράν)
9.Susan Derges (Μεγάλη Βρετανία)
10.Malcolm Hutcheson (Μεγάλη Βρετανία)
11.Chris Jordan (ΗΠΑ)
12.Carl De Keyzer (Βέλγιο)
13.David Maisel (ΗΠΑ)
14.Mary Mattingly (ΗΠΑ)
15.Robert Polidori (Καναδάς)
16.Roman Signer (Ελβετία)
17.Jules Spinatsch (Ελβετία)
18.Munem Wasif (Μπαγκλαντές)
Παράλληλα, σε προβολή παρουσιάζονται τα έργα των περισσότερων από 200 υποψηφίων καλλιτεχνών για το βραβείο Pictet.
Σε ένα άλλο κομμάτι της έκθεσης, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που διοχετεύουν μέσα από το νερό εικόνες μυθοπλασίας, αναστοχασμού και παιγνιώδους διάθεσης. Ρεύματα όπου συνδιαλέγονται η φωτογραφία ντοκουμέντου με τη φωτογραφία μυθοπλασίας, αντηχώντας τις παραλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει η φωτογραφία. Έργα που προβάλλουν παραλλαγές του ίδιου στοιχείου στηριζόμενες στην πραγματικότητα αλλά και στη μυθοπλασία. Εδώ συλλέγονται διαφορετικά βλέμματα: τοπία, νεκρή φύση, σκηνοθετημένες φωτογραφίες. Οι δημιουργοί εκφράζονται με τη διάφανη γλώσσα του νερού αποδίδοντας τη διπολικότητα και τις αντιθέσεις που εμπεριέχει: το στοιχείο που μας ενώνει και μας χωρίζει, που προκαλεί πλημμύρες ή μας ανακουφίζει. Το νερό σε όλες του τις μορφές. Πάγος, υδρατμός, σύννεφα, ποτάμι, ρεύματα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
1.Lucie and Simon (Γαλλία-Γερμανία)
2.Lucille Reyboz (Μάλι)
3.Patrick Taberna (Γαλλία)
4.Alexey Titarenko (Ρωσία)
5.Jacqueline Salmon (Γαλλία)
6.Gabriele Basilico (Ιταλία)
7.Jordi Bernado (Ισπανία)
8.Giorgia Fiorio (Ιταλία)
9.Susanna Majuri (Φιλανδία)
10.Carlos and Jason Sanchez (Καναδάς)
11.Mark Power (Μ. Βρετανία)
12.Αlessandra Spanzi (Ιταλία)
13.Krystyna Ziach (Πολωνία)
14.Γιώργης Γερόλυμπος (Ελλάδα)
15.Σωτήρης Δανέζης (Ελλάδα)
16.Γιάννης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα)
17.Στράτος Καλαφάτης (Ελλάδα)
18.Eυαγγελία Κρανιώτη (Ελλάδα)
19.Κώστας Κολοκυθάς (Ελλάδα)
20.Νίκος Μάρκου (Ελλάδα)
21.Μανώλης Μπαμπούσης (Ελλάδα)
22.Βένια Μπεχράκη(Ελλάδα)
23.Πάρις Πετρίδης (Ελλάδα)
24.Δανάη Στράτου / βίντεο-εγκατάσταση (Ελλάδα)
Επιμέλεια έκθεσης: Gabriel Bauret, Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Χορηγοί επικοινωνίας:
9,58FM, Εφημερίδα Καθημερινή, Περιοδικό «ΟΙΚΟ»
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 3 του Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός», «Αναβάθμιση της Κτιριακής Υποδομής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Γεγονότων Ευρωπαϊκής Εμβέλειας».
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment