Έκθεση των φωτογράφων μελών της Απόστολου Κύρου και Ισαάκ Χατζηδημητριάδη με τίτλο, «δυόψεις»



Έκθεση των φωτογράφων μελών της Απόστολου Κύρου και Ισαάκ Χατζηδημητριάδη με τίτλο, «δυόψεις», παρουσιάζει από 26 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2009, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση οι δύο φωτογράφοι εκθέτουν τη φωτογραφική τους ματιά και τις αναζητήσεις τους μέσα από δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις.
Κάθε έκθεση περιλαμβάνει περίπου 30 φωτογραφίες.

“…Η αποκοπή ενός κομματιού της πραγματικότητας κλεισμένο μέσα στο μικρό καρέ του φιλμ δεν αποτελεί από μόνη της την επιθυμητή μεταμόρφωση της φωτογραφίας σε μη αντικειμενικότητα, σε υπέρβαση. Ο ρόλος του ανθρώπου πίσω από το τεχνικό μέσο, του φωτογράφου δηλαδή πίσω από τη φωτογραφική μηχανή, είναι καταλυτικός και ουσιαστικός. Αν καταφέρει να ξεπεράσει την περιγραφική ιδιότητα της φωτογραφίας, τότε αυτόματα αυτή μετατρέπεται σε όχημα για την υπέρβαση της ρεαλιστικής πραγματικότητας.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης αυτό ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν. Αποσπάσματα του κόσμου μας, δομημένα έτσι ώστε να πετύχουν το στόχο τους, να γίνουν δηλαδή φωτογραφικό γεγονός. Δεν είναι το θέμα αυτό που παίζει πρωταρχικό ρόλο αλλά τα στοιχεία της φωτογραφίας, οι φόρμες που συνθέτουν εικόνες με αισθητική τάξη μέσα στην αναρχία που μας περιβάλλει.”
Απόστολος Κύρου

«Σκιές, ανθρώπινες υπάρξεις, αστικά τοπία όλα απομονωμένα από τον θόρυβο και την κίνηση είναι η θεματική αυτής της φωτογραφικής δουλειάς που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων παρουσιάσεων «Φωτογράφων Ανάλεκτα», 2004 και «Άνθρωποι-Κτήρια», 2006.
Η εστίαση στο θέμα έχει σκοπό την εσωτερική έκφραση παρά το να καταγράψει την εμφάνιση του εξωτερικού κόσμου. Η περιγραφή υπάρχει μόνο στην καταγραφή του θέματος στο κάδρο. Από εκεί και πέρα το υποτονικό φως με το άπλετο φως, οι αντανακλάσεις με την πραγματικότητα, οι σκιές με τα πορτραίτα, δημιουργούν το δικό τους κοντράστ προσπαθώντας να βάλουν το θεατή στην θέση του φωτογράφου, αλλά και στην συνέχεια να περάσουν μέσα από αυτή την κατάσταση στις δικές τους σκέψεις και ανησυχίες».
Ισαάκ Χατζηδημητριάδης

Χώρος έκθεσης: Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009, ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2009
Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:30
Πληροφορίες: Τριαντάφυλλος Κουρούκλας, Έλλη Αβραμίδου
Τηλ.: 2313302833,34
φαξ: 2313302837
e-mail: opseis@opseis.gr,
url: www.opseis.g
r

No comments: