Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου με θέμα “photo diary”


Cafe bar Cofix
(Λώρη Μαργαρίτη 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 250011)
Διάρκεια έκθεσης: 02/11 – 30/11/2009
Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 στις 8:30 μ.μ.


Ο Ανδρέας Κατσάκος στα πλαίσια της εκδήλωσης της φωτογραφικής ομάδας “Φωτοπόροι”:
“Η Φωτογραφία στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης” παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας με θέμα “photo diary”.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 στις 8:30 μ.μ. στο café Cofix (Λώρη Μαργαρίτη 11, τηλ. 2310 250011).

Παρενθέσεις
Απ’ όλα όσα κανείς συναντά στην καθημερινότητά του, είναι μονάχα κάτι λίγες στιγμές, που καταφέρνουν τελικά να γοητεύσουν τις αισθήσεις. Είναι μονάχα κάτι λίγες εκδοχές συμβάντων, που θα κερδίσουν μια θέση σ’ ένα ημερολόγιο. Θαρρείς πως κάτι σημαντικό περιέχουν, κάτι που τις προσδίδει αξία συλλέξιμη, κάτι που η νόηση ζητά να μηρυκάσει μήπως και τελικά συλλάβει το αίτιο της γοητείας τους.
Η φωτογραφική πράξη έχει το προνόμιο όχι μόνο να αναδείξει τέτοιες όψεις υπέρβασης, μα κάποτε κάποτε να τις επινοήσει κιόλας. Είναι στη φύση του φωτογραφικού μέσου, να φορτίζει με απορία (νοήματος) και στέρηση (ροής χρόνου) ότι αναπαριστά: τεμαχίζοντας λιγότερο ή περισσότερο αυθαίρετα τον πολυδιάστατο χωροχρόνο, διαμορφώνει ένα δισδιάστατο αντικείμενο, τη φωτογραφία. Εκείνη, αν και φαινομενικά φτωχότερη από το βίωμα του συμβάντος σε ότι αφορά την ποσότητα των πληροφοριών που μεταφέρει, καταφέρνει, μερικές λιγοστές φορές, να προ(σ)καλέσει την φαντασία του θεατή ακριβώς επειδή αυτό που του στερεί αέναα, υποστηρίζεται και συντηρείται αοριστολογικά από αυτό που του εμφανίζει.
Ο Αντρέας Κατσάκος, ως ανιχνευτής τέτοιων υπερβατικών ιχνών, φροντίζει να περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με την οπτική απόχη ανά χείρας, αντιδρώντας ενστικτωδώς σε ότι του υπόσχεται την έκπληξη, την παρένθεση στο νόημα, την στάση στο χρόνο.
Ως διορθωτής κειμένου, τοποθετεί τη στίξη. Και έπειτα, ως συλλέκτης υπερβατικών δρώμενων, τα φυλάει σε ημερολόγιο. Φωτο-ημερολόγιο. Φιλόξενο σε διαδικτυακά κρυφοκοιτάγματα. Σαν και τα δικά του.

http://www.photodiary.gr/

Κείμενο: Βασίλης Κάντας

Επιμέλεια έκθεσης: Βασίλης Κάντας

Συνδιοργάνωση:
Φωτογραφική Ομάδα Φωτοπόροι, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού “Μελίνα Μερκούρη”
Δήμος Θεσσαλονίκης - Τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού “Μελίνα Μερκούρη”

No comments: