Έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα "Καπνομάγαζα" - Πάτρα, ΜΙΕΤ


Διάρκεια: 22/02/2009 - 22/03/2009
Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ
Οδός: Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α' & Κορίνθου
Πόλη: Πάτρα

Τις καπναποθήκες του Αγρινίου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Καβάλας και του Βόλου, μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού που έχουν χάσει τον αρχικό τους... προορισμό, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Καμίλο Νόλας. Εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού, οδήγησαν τον καλλιτέχνη στην απόφαση να επικεντρώσει τη φωτογράφησή του στους εσωτερικούς χώρους. Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Συνεργάζεται με έντυπα, εκδοτικούς οίκους και ηλεκτρονικά μέσα.
Από το Σεπτέμβριο του 2005 έως σήμερα είναι εισηγητής στα σεμινάρια φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης του δήμου Αθηναίων, ενώ εργάστηκε στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου ως υπεύθυνος εργαστηρίου την περίοδο 1992-93 και 1997-98.
Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Καπνομάγαζα», το Μάιο του 2007, κυκλοφόρησε ομώνυμο λεύκωμα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στο οποίο παρουσιάζεται η βιομηχανική κληρονομιά που άφησε το εμπόριο του καπνού στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kamilonollas.com

Ώρες λειτουργίας: Τρ-Κυ 10:00-13:00, Τε, Πα: 18:00-20:00

No comments: